Dynamo Närpes / 27.08.2021

Start-up berättelse: LivsVinn

Linnea Strand, född och uppvuxen i Pjelax, driver sin egen livsmedelsaffär LivsVinn i Närpes. Hennes företagsidé är att erbjuda kunder och samarbetspartners en möjlighet att kunna minska matsvinnet och samtidigt vinna en slant i plånboken. Utöver att minska matsvinnet tar Strand samhällsansvaret ett steg längre och donerar årligen en del av vinsten till lokala projekt eller välgörenhet.

Linnea Strand

Linnea Strand öppnade sin butik LivsVinn på Högback hösten 2019

Strand är uppvuxen i en företagarfamilj och företagandet har därför känts som ett naturligt val för henne. Under studietiden på Hanken klarnade företagsidén. Strand visste att hon ville starta företag inom ett område som hon brinner för och som är rätt i tiden.

- Det bästa med att vara företagare är att få bestämma över sin egen tid, utforma de idéer man har och att sätta sina egna gränser, säger Strand.

Linnea Strand

Linnea Strand har alltid vetat att hon vill bli egenföretagare.

Första året har varit spännande och utmanande.

- Man visste inte vad som skulle hända och vad man kunde förvänta sig, förklarar Linnea.

I efterhand konstaterar ändå Strand att första året har varit ett bra bollplank till kommande år framöver.

- Mina styrkor som företagare är att jag är stresstålig, kreativ och att vara med i tiden. I min bransch måste man vara steget före och kreativ. Man måste ständigt hitta på nya saker, eftersom utbudet varierar så mycket från dag till dag, berättar Strand.

Svinn

Utöver livsmedel finns det även andra produktkategorier som kan utgöra svinn.

Paprika

En storfavorit i utbudet bland kunderna är andraklassens grönsaker.

Den största utmaningen med att starta eget företag var osäkerheten om företaget skulle bära sig ekonomiskt. Utöver det här fick Strand fundera över en del praktiska saker som till exempel butikslokal, företagslogo och företagsnamn. Hjälpen fanns dock nära till hands.

- Dynamo Närpes med företagsrådgivare Stefan Malm i spetsen gav mig starthjälp, goda råd och den uppmuntran som behövdes för att våga starta eget företag, förklarar Strand.

LivsVinn

Butikens sortiment varierar från dag till dag.

Strand har en god tro på att hennes företagsidé är rätt i tiden och att den kommer att leva vidare framöver. Hon är säker på att företagandet fortsätter även i framtiden och rekommenderar andra att våga starta. Finns viljan och tron på sig själv, så kommer man långt i sitt företagande.

 

Här kommer Strands bästa tips till de som vill starta eget företag:

1. Våga fråga hjälp av de kontakter man har i sitt sociala nätverk till exempel vänner och släktingar

2. Våga starta upp företaget och uppfyll dina idéer

3. Ge inte upp för tidigt! I butiken finns även ett café.

Svinntomater

Svinntomater har fått nytt liv då de har torkats och lagts i olja.

 

Text: Caroline Norrdahl-Siekkinen

Bild: Emma Buss