Dynamo Närpes / 16.11.2021

Aloitustarina: LivsVinn

Pielahdessa syntynyt ja varttunut Linnea Strand pyörittää omaa LivsVinn-ruokakauppaansa Närpiössä. Hänen yritysideanaan on tarjota asiakkaille ja yhteistyökumppaneille mahdollisuus vähentää ruokahävikkiä säästäen samalla kuluista. Ruokahävikin vähentämisen lisäksi Strand vie osaltaan yhteiskuntavastuullisuuden askeleen pidemmälle ja lahjoittaa vuosittain osan voitoista paikallisiin hankkeisiin tai hyväntekeväisyyteen.

Livsvinn
Linnea Strand avasi LivsVinn-kauppansa Högbackin alueelle syksyllä 2019

Strand on varttunut yrittäjäperheessä ja yrittäminen on siksikin tuntunut luonnolliselta valinnalta. Opiskeluaikana Hankenilla yritysidea selkeytyi. Strand tiesi haluavansa perustaa yrityksen alalle, johon hän suhtautuu intohimoisesti ja joka on ajankohtainen.

  • Parasta yrittäjyydessä on, että voi itse päättää ajankäytöstään, toteuttaa omia ideoitaan ja asettaa omat rajansa, Strand sanoo.
Linnea Strand
Linnea Strand on aina tiennyt haluavansa yksityisyrittäjäksi.

Ensimmäinen vuosi on ollut jännittävä ja haastava.

  • En tiennyt mitä tapahtuisi ja mitä olisi odotettavissa, Linnea selittää.

Jälkikäteen Strand toteaa, että ensimmäisenä vuonna on kuitenkin ollut hyvä pallotella ajatuksia tulevien vuosien varalta.  

  • Vahvuuteni yrittäjänä ovat stressinsietokyky, luovuus ja nykyaikaisuus. Alallani on oltava luova ja aina askeleen edellä. On jatkuvasti keksittävä uutta, koska tarjonta vaihtelee niin paljon päivästä toiseen, Strand kertoo.
Liiketavarat
Elintarvikkeiden lisäksi myös muissa tuoteryhmissä voi syntyä hävikkiä.
Paprikat
Valikoiman kestosuosikkeja ovat kakkosluokan vihannekset.
Kahvila
Kaupassa on myös kahvila.
Paprikat
Hävikkitomaatit saavat uuden olomuodon kuivaamalla ja sekoittamalla öljyyn.

Suurimpana haasteena oman yrityksen aloittamisessa oli epävarmuus siitä, kantaako yritys taloudellisesti. Tämän lisäksi Strand joutui pohtimaan joitakin käytännön asioita, kuten liiketilaa, yrityksen logoa ja yrityksen nimeä. Apua oli kuitenkin saatavilla läheltä.

  • Dynamo Närpes yritysneuvoja Stefan Malmin johdolla auttoi minut alkuun – sain hyviä neuvoja ja kannustusta, jonka ansiosta uskalsin perustaa oman yrityksen, Strand kertoo.
Kauppa
Kaupan valikoima vaihtelee päivittäin.

Strand on luottavainen sen suhteen, että hänen yritysideansa on ajankohtainen ja tulee kannattamaan tulevaisuudessakin. Hän on varma, että yrittäjyys tulee hänen kohdallaan jatkumaan ja rohkaisee muitakin aloittamaan oman yrityksen. Jos on tahtoa ja uskoo itseensä, pärjää varmasti yrittäjänä.

Tässä Strandin parhaat vinkit oman yrityksen perustamista suunnitteleville:

  1. Uskalla pyytää apua sosiaaliselta verkostoltasi, esim. ystävät, sukulaiset
  2. Uskalla perustaa yritys ja toteuttaa omat ideasi
  3. Älä luovuta liian aikaisin!

 

Teksti: Caroline Norrdahl-Siekkinen

Valokuvat: Emma Buss