Dynamo Närpes / 01.11.2021

Tarina omistajanvaihdoksesta: Blomliv Ab

Tarina omistajanvaihdoksesta: Blomliv Ab

Mia Kvarnemolla on floristin koulutus ja hän on jo pitkään ollut kiinnostunut kukista, nyt niistä on tullut hänelle merkittävän harrastuksen lisäksi työ. Hän on myös aina haaveillut omasta kukkakaupasta. Kun Mona-Lisa ja Per Göthelid olivat alkaneet harkita uuden omistajan löytämistä kukkakaupalleen, ilmaantui tilaisuus, johon Mia halusi tarttua. Vuodenvaihteesta 2020-2021 lähtien Mia ja hänen miehensä Gustav Kvarnemo ovat olleet Blomlivin Ab (ent. Engelqvist) uusia omistajia.

 

Mia Kvarnemo
Mia Kvarnemo

Mona-Lisa Göthelid johti Engelqvistin perheyritystä kolmannessa sukupolvessa. Yritys on koostunut kahdesta osasta: kukkakaupasta ja hautaustoimistosta. Mia aloitti työt kukkakaupassa noin kahdeksan vuotta sitten ja alkoi sinä aikana puhua omistajille kiinnostuksestaan alkaa yrittäjäksi. Sitten Göthelidien perhe kysyi Mialta, haluaisiko tämä ryhtyä yrityksen omistajaksi.

Yrittäjäksi alkaminen ei ollut Mialle vaikea päätös, mutta esiin nousi monia avoimia kysymyksiä yrittäjyydestä. Dynamo Närpes auttoi omistajanvaihdoksessa alusta asti. Prosessi eteni nopeasti ja viime kesänä Mia ja Gustav päättivät ottaa kukkakaupan hoitaakseen, kun taas Göthelidin perhe jatkoi hautaustoimiston pyörittämistä. Varsinaiseen omistajanvaihdokseen kului noin puoli vuotta.

- Stefan Malm antoi meille ”ensiapua” yrityksen haltuun ottamisessa. Meitä autettiin muun muassa liiketoimintasuunnitelman, starttirahahakemuksen ja talousarvion laatimisessa, Mia kertoo.

 

Intohimona kukat 

Mia on yrityksen kantava ja luova voima, joka pyörittää yhdessä työntekijöidensä kanssa kaupan päivittäistä toimintaa. Hän korostaa haluavansa yrittäjänä pystyä tarjoamaan työntekijöilleen hyvän työpaikan ja mukavia työtehtäviä. Gustav puolestaan auttaa toimistotehtävissä sekä liiketilojen hoidossa. Blomlivin Ab visiona on ylläpitää hyvää kukka- ja sisustusvalikoimaa, sekä tarjota hyviä asiakaskokemuksia ja henkilökohtaista palvelua. Mia on iloinen ja kiitollinen, että on saanut omakseen niin hienon kukkakaupan kuin Blomliv Ab.

- Kaupan sijainti Närpiön keskustassa on loistava, ja samassa rakennuksessa on myös Göthelidin perheen hautaustoimisto, Mia selittää.

 

Suuri valikoima kukasta

 

Nyt kun Mialla on oma kauppa, hän haluaa oman kädenjälkensä näkyvän ja kokeilee omia ideoitaan.

- Floristin työ on hyvin omaleimaista, Mia kertoo.

Mia on tietoisesti alkanut tuoda lisää kotimaisia kukkia valikoimaan. Hän on työntekijöineen jopa alkanut kokeilla omien lähikukkien kasvattamista kesäkaudella.

- Jos asiakas haluaa vain lähituotettuja kukkia esimerkiksi morsiuskimppuunsa, sen täytyy olla mahdollista, Mia sanoo.

 

Kukkat ulkona

 

Kolme vinkkiä omistajanvaihdoksen toteuttamiseen 

Tässä tulevat Mian parhaat vinkit muille, jotka haluavat toteuttaa omistajanvaihdoksen:

1. Tuo hyvissä ajoin esille, että olet kiinnostunut ottamaan yrityksen haltuusi

2. Pyydä apua edellisiltä omistajilta

3. Hyödynnä entisen yrityksen hyvät puolet, mutta uskalla antaa uudelle oma persoonallinen leimasi

 

Teksti: Caroline Norrdahl-Siekkinen

Valokuvat: Emma Buss