Dynamo Närpes / 02.11.2021

Ägarskiftesberättelse: Blomliv Ab

Ägarskiftesberättelse om Blomliv Ab

Mia Kvarnemo är utbildad florist och har länge varit intresserad av blomster, något som både utgör en stor hobby och ett arbete för henne. Utöver det här har hon alltid drömt om att ha en egen blomsteraffär. I samband med att de förra ägarna Mona-Lisa och Per Göthelid hade börjat fundera på att hitta en ny aktör till blomsteraffären, dök en möjlighet upp som Mia ville ta vara på. Vid årsskiftet 2020-2021 blev Mia och hennes man Gustav Kvarnemo nya ägare till Blomliv Ab (tidigare Engelqvist).  

 

Mia Kvarnemo
Mia Kvarnemo

 

Mona-Lisa Göthelid var den tredje generationen i familjen Engelqvist som drivit företaget Oy Engelqvist Ab. Företaget har besått av två delar: en blomsteraffär och en begravningsbyrå. Mia började jobba på blomsteraffären för ca. åtta år sedan och under den tiden började hon prata om sitt företagarintresse med ägarna. Familjen Göthelid frågade då Mia om hon ville ta över företaget.  

Att tacka ja till företagandet var inte ett svårt beslut för Mia, men det uppstod många öppna frågor om hur företagande går till. Dynamo Närpes hjälpte till redan från början vid ägarskiftet. Processen gick snabbt och förra sommaren beslöt Mia och Gustav att ta över blomsteraffären, medan familjen Göthelid fortsatte att driva begravningsbyrån. Själva ägarskiftet tog cirka ett halvt år i anspråk. 

- Stefan Malm gav oss ”första hjälpen”  för att komma i gång med övertagandet av företaget. Vi fick bland annat hjälp med att utarbeta en affärsplan, ansöka om startbidrag och utarbeta en budget, berättar Mia.  

 

Passion för blomster 

Mia är den drivande och kreativa själen i företaget som tillsammans med sina anställda driver affärens dagliga verksamhet. Hon lyfter fram att hon som företagare vill kunna ge sina anställda en bra arbetsplats och trevliga arbetsstunder. Gustav hjälper å andra sidan till med back-office uppgifter och skötsel av affärsutrymmen. Visionen för Blomliv Ab är att det ska finnas ett bra utbud av blommor och inredning, samt att ge kunder en bra upplevelse med bra och personlig service. Mia är glad och tacksam över att få ha tillgång till en sådan fin blomsteraffär som Blomliv Ab. 

- Affärens läge är toppen, mitt i centrum av Närpes, och i samma byggnad finns begravningsbyrån som familjen Göthelid driver, förklarar Mia. 

 

Blommor

 

Nu när Mia har sin egen affär så vill hon lägga sin egen prägel på det och testa sina egna idéer. 

- Att vara florist är ett mycket personligt yrke, berättar Mia. 

Mia har medvetet börjat satsa på att få in inhemska blommor i sortimentet. Hon och hennes anställda har även börjat testa på att odla egna närproducerade blommor under sommarsäsongen.  

- Om en kund vill endast ha närproducerade blommor exempelvis i sin brudbukett så skall det vara möjligt, säger Mia.

Blommor

 

Tre tips för att genomgå ett ägarskifte 

Här kommer Mias bästa tips till andra som vill göra ett ägarskifte: 

1. Visa att man är intresserad av att ta över företaget i god tid  

2. Be om hjälp från tidigare ägare 

3. Ta vara på de positiva aspekterna med det tidigare företaget men våga sätta din egen prägel på det nya 

 

Text: Caroline Norrdahl-Siekkinen

Bild: Emma Buss