Dynamo Närpes / 20.02.2024

Sydösterbotten står för trygghet och mångfald

När Yrkesakademin i Närpes öppnade upp årets Open RekrYA blev det snabbt trångt i huset. Studerande, blivande studerande, arbetsgivare, utbildningar och städerna samlades för att nätverka och lära sig mera av varandra, vilket också gav en fin bild av den gemenskap som råder i Sydösterbotten.

Våren är en aktiv och också avgörande tid för studerande och för utbildningsaktörer. Det är nu som elever från grundskolan söker sig vidare till andra stadiet och andra stadiets utexaminerade som tar sikte på arbetsliv och studier vidare. Att det finns ett stort intresse för vad regionen har att erbjuda, det stod helt klart under mässan vid YA i Närpes. Och att arbetsgivarna vill träffa studerande för att rekrytera, visade också mässan.

Studerande som besökte mässan var aktiva i diskussionen kring Sydösterbotten och deras framtid. Och Sydösterbotten lockar: studerande vill både stanna och återvända. Arbetsplatser finns i regionen och framtidstron är stark, vilket också studerande berättade om.

  • Jag kommer aldrig att flytta härifrån. Jag satsar på att börja jobba direkt efter studierna inom logistik och väntar på att få skaffa eget hus med en maskinhall, svarade en studerande från YA:s logistikutbildning.
  • Sydösterbotten är ett bra ställe, det är tryggt och här finns familjen. Jag vill gärna se lite annat först men kan tänka mig att återvända senare. Och här finns faktiskt arbetsplatser för tradenomutbildade, svarade studerande från Yrkeshögskolan Novia, som också var på plats under mässan.

Under kvällens paneldiskussion var det merkonomstuderande Nicole Häggblad och närvårdarstuderande Salah Ibrahim från Yrkesakademin som deltog som panelister. Båda berättade om sina framtidsdrömmar och förhoppningar kring arbetsplatser. Och båda vill bo i regionen också framåt.

  • Jag skulle gärna åka utomlands en tid för att lära mig mera, sade Nicole. Men efter det vill jag gärna jobba här i nejden med ekonomifrågor.
  • Egentligen är jag fem före klar nu med mina studier och jag vill jobba här också, kanske studerar jag också vidare, sade Salah. Det är tryggt här och här finns också en fin mångfald.

 

Anna Bertills, KNK Business Region