Dynamo Närpes / 14.12.2021

Företagsutveckling: CarFix-Rosenback

 

ok

 

Egenföretagaren Patrik Rosenback

Jag möter upp Patrik Rosenback, grundaren till Carfix-Rosenback, en eftermiddag i november. Fast det är grått och mulet ute är stämningen och värmen inne i verkstaden desto bättre. En gladlynt och social Patrik Rosenback berättar om sitt företag.

- Mekanikerlivet har alltid varit en del av mitt liv sen barnsben. Redan som liten gillade jag att skruva på min gamla moppe och med åren har fordonen bara växt och blivit större.

Under studietiden jobbade han deltid på Kättöauto Oy och vid ett bilmåleri i Vasa. Sedan fortsatte arbetslivet inom samma bransch när han och frun blev klar med studierna och de flyttade hem till Närpes. Patrik Rosenback hann även arbeta 13 år på Käyttöauto Oy i Närpes, innan han tog steget ut och blev företagare. Arbeten som utförs vid Carfix-Rosenback är underhåll och reparationer av motorfordon, skadegranskningar och billackering. Billackeringen utförs i pappa Yngve Rosenbacks utrymmen i Tjöck, men allt annat arbete utförs på plats vid Carfix-Rosenback i Nämpnäs.

 

ok
 Patrik gör sista finputsningen av den nymålade stötfångaren.

 

Utveckling och skötsel av företaget

Nu har Patrik varit företagare sedan år 2016 och företaget bara växer och blir större. För ett par år sedan beslöt Patrik att expandera sitt företag och köpa in ny utrustning. Patrik berättar att han har en stor kundkrets från hela Österbotten samt även längre ifrån som till exempel Kauhava och Jurva. Kundernas önskemål om mera omfattande och snabbare service samt ökande kundantal, gjorde att han beslöt sig för att förstora arbetshallen och satsa på utrustning. Han har även i sommar anställt en mekaniker, Isak Röös, på heltid för att hinna med allt arbete. Patrik Rosenbacks motto är att kunna ge en god service inom lagom tid och göra ett gott arbete. Dessutom tror Patrik på en personlig service för kunderna.

- Som företagare har man tid att kunna ge den där lilla extra servicen åt kunderna som man annars inte hinner med då man jobbar vid större bolag, konstaterar Patrik.

 

ok
Isak Röös och Patrik Rosenback i verkstaden.

Stefan Malm från Dynamo Närpes hjälpte till med att ge råd och göra stödansökningar för utbyggnaden och inköp av ny utrustning. Patrik Rosenback är väldigt nöjd med den hjälp han fick av honom och rekommenderar även andra som funderar på att förnya sitt företag eller utveckla det att kontakta näringslivsbolaget.

 

Ett brinnande intresse för motorer och stark tilltro på framtiden

Patrik Rosenback stortrivs som företagare, trots att det ibland blir långa dagar och jobb även på helgerna. Han anser att en av styrkorna att vara företagare är att kunna bestämma själv när man gör sitt arbete och han får bestämma vilken sorts service han ger åt sina kunder. Han är även glad över beslutet att anställa en mekaniker till, så att hans tid också räcker till för familjen. Patrik tror även på en bra fortsatt framtid för sitt företag.

Här kommer Patrik Rosenbacks tre bästa tips för dem som vill utveckla sitt företag:

  1. Ta hjälp av kunniga inom näringslivsbolagen för att kunna utreda möjligheter och stöd för ditt företag.
  2. Det tar tid att få alla papper och stöd i ordning – vänta inte för länge om man har ett växande företag.
  3. Planera ordentligt stor arbetshall – utrymme är det alltid brist på.

 

Text och bilder: Caroline Norrdahl-Siekkinen