Dynamo Närpes / 29.11.2023

Genom ägarskifte får När-Bok en fortsättning!

Tack vare ett ägarskifte får det omtyckta Närpesföretaget, När Bok, en fortsättning från och med den 1 december 2023 när Jan-Ove Nyberg tar över. För att få en inblick i deras upplevelser av ägarskiftet träffar jag Marita Grönberg, den föregående ägaren och När-Boks nya ägare och Jan-Ove Nyberg.

Marita köpte in sig i När-Bok 1998 efter att ha varit anställd där i några år. Från 1999 har hon drivit verksamheten i egen regi. Hon berättar att hon har älskat sitt arbete från första dag och anser att det är det roligaste och bästa arbetet man kan ha. Därför är hon särskilt glad över att överlämna verksamheten till Jan-Ove, som tydligt delar hennes kärlek till litteratur. Även om det är vemodigt att sluta som bokhandlare, känner Marita att det är rätt beslut och ser fram emot att ta det lite lugnare. Nu kommer hon att kunna ägna sig åt att läsa ännu fler böcker och läsa om sina favoritböcker. Trots att hon kommer att sakna kontakten med kunderna och den relation hon har byggt upp med dem, känner hon sig trygg med att överlämna bokhandeln till Jan-Ove.

När-Bok

Det har alltid varit en självklarhet för Marita att bokhandeln inte skall läggas ner. Hon har varit bestämd med att hon skulle fortsätta tills hon hittar en ny ägare. Företag som är värda att satsa på skall man sälja, och det går om man bestämt sig säger hon. Och när man har bestämt sig är det bara att köra säger hon. Att sälja ett företag innebär inte att man slutar utan någon annan tar vara på en redan existerande bra verksamhet och fortsätter att driva den. Och det är en gedigen verksamhet med trogen kundkrets som jag har sålt säger hon.

Beslutet att sälja bokhandeln mognade fram under många år. I januari 2023 började Marita tänka att nu är det nog dags att på allvar starta upp processen med att sälja När-Bok. Nu ville hon ge över bokhandeln åt någon ny förmåga. I april fick Marita Svenska Folkskolans vänners folkbildningsmedalj, och det gav henne förnyad kraft och hon beslöt att vänta lite med att sätta företaget till salu. Det kändes inte aktuellt att sälja företaget då, jag ville fortsätta en stund till för kunderna, säger Marita.

När beslutet att sälja var taget så tog Marita kontakt med Stefan Malm på Dynamo Närpes för att få hjälp med ägarskiftesprocessen. Tillsammans med Stefan satte Marita mycket fokus på att förstå och paketera vad som skall säljas och att sätta tydliga ramar för vad det är som skall säljas och till vilket pris. Det är en rejäl bokhandel som jag satte till salu säger Marita. Tillsammans gjorde de också upp en ordentlig presentation över vad som säljs, och den presentationen hade Marita stor nytta av under försäljningsprocessen. Under sommaren 2023 satte hon ut en annons på sociala medier och det räckte för att få intressenter.

Marita berättar att det har varit enkelt att ta kontakt med Stefan och han har kunnat hjälpa henne med processen att sälja företaget och svara på frågor och ge rådgivning. Marita rekommenderar andra som funderar på ägarskifte att våga ta kontakt med Dynamo Närpes. Det är viktigt att ge företag ett fortsatt liv, alla småföretagare behövs säger Marita.

Marita Grönberg

Nu tar Jan-Ove över

Jan-Ove berättar att han ofta besökt När-Bok när han haft ärende hemma i Närpes och det var av Marita som han fick höra om hennes planer att så småningom sälja verksamheten. När företaget sedan blev till salu väcktes hans intresse för att ta över på allvar. Från att ha arbetat inom sjukvården kastar han sig in i ett nytt område. Litteratur, sagor, berättelser och filmer har dock alltid varit ett stort intresse för Jan-Ove. Hans arbete inom psykiatrin har lett till att han har läst mycket om självhjälp, ångesthantering, depression och psykoser, och även fördjupat sig i filosofi. Att läsa fysiska böcker ser han som ett utmärkt sätt att koppla av. När man läser böcker lär man sig mycket och när man fördjupar sig i en berättelse kan man inte göra flera saker samtidigt.

Jan-Ove understryker att han inte bara har köpt en bokhandel, utan att han verkligen vill fortsätta driva verksamheten. Han har börjat utforska möjligheterna att utveckla den och ser fram emot att få feedback och önskemål från kunderna. Det som finns i hans bokhandel skall gärna ha en koppling till litteratur.

När Jan-Ove började fundera på att köpa När-Bok, fick han tips om att söka sig till ett näringslivsbolag för att få hjälp. Eftersom han just nu bor i Korsholm blev det naturligt att vända sig till VASEK. Att köpa ett företag innebär utmaningarna med system, paragrafer och byråkrati och Jan-Ove är tacksam för den kostnadsfria företagsrådgivning man kan få från ett näringslivsbolag, Att få hjälp under hela processen och att kunna ringa och få svar på frågor och funderingar har underlättat processen avsevärt menar han. Han framhåller att dessa tjänster är gratis och det visar på ett engagemang från städer och kommuner för att stödja näringslivet.

Vi tackar Marita för hennes arbete och önskar Jan-Ove lycka till med den fortsatta driften av När-Bok!

Text: Sofia Lindegård, Dynamo Närpes

Jan-Ove Nyberg