Nytt projekt sätter fokus på växthusens sidoströmmar – Kjell Langels tar sig an rollen som projektchef.
Närpes satsar på hållbarhet inom växthusodling – med Kjell Langels som ny projektledare. Med decennier av erfarenhet från utbildningssektorn och ett starkt engagemang för utveckling är Kjell redo att leda projektet Greenhouse Value Streams, som ska undersöka hur sidoströmmar från växthusodling kan tas tillvara och förädlas.
Kjell Langels – från pension till projekt
Kjell Langels, 65 år, hade egentligen gått i pension efter över 35 år på Yrkesakademin i Österbotten, där han bland annat varit lärare, avdelningschef och enhetsansvarig. Men när pensionsdagen närmade sig kände han att det var dags för något nytt och inom någon annan bransch.
– Jag har min bakgrund i en odlarfamilj och har under årens lopp följt branschens utveckling med intresse. Att nu få möjlighet att bidra med mina erfarenheter inom utveckling och problemlösning känns både relevant och meningsfullt, säger Kjell
Hans tidigare roller har lärt honom vikten av att lyssna till dem som har praktisk kunskap – något han ser som helt centralt även i sin nya roll.
– Min uppgift är att stöda, skapa nätverk och bidra med resurser. Det är odlarna som sitter på kunskapen, och tillsammans kan vi hitta nya lösningar, menar han.
Ett projekt med hållbarhet i fokus
Projektet Greenhouse Value Streams handlar om att identifiera och utveckla användningsområden för sidoströmmar inom växthusbranschen – det vill säga produkter och avfall som idag inte tas tillvara fullt ut. Det kan handla om allt från andra- och tredjeklassens tomater till bladverk och växtrester.
– Odlare siktar naturligtvis på att få ut så mycket förstklassig vara som möjligt. Men det finns en potential även i andra- och tredjeklassens produkter, samt i växtmaterial som annars klassas som avfall, berättar Kjell.
Projektet är uppdelat i tre faser:
- Kartläggning – Kjell träffar odlare, packerier och andra aktörer för att samla in behov och utmaningar.
- Identifiering – Möjliga sidoströmmar kartläggs och analyseras.
- Förädling – Projektet testar och utvecklar konkreta lösningar för att ta tillvara på resurserna.
Viktigt för både miljön och regionen
Projektet har en stark miljöprofil, men spelar också en viktig roll för hela den lokala odlingsnäringen – både för de året-runt-odlare som står för merparten av produktionen i Närpes och för säsongsodlarna, som utgör hälften av odlarna i regionen.
– Säsongsodlarna har ofta inte samma resurser som de större året-runt-odlarna. Därför vill vi hitta sätt att stärka deras verksamhet och långsiktiga överlevnad, samtidigt som vi stöder hela odlingssektorn, säger Kjell.
Nästa steg – dialog och samverkan
Under sina första veckor som projektledare har Kjell börjat bekanta sig med projektet, arbetsplatsen och de olika samarbetspartnerna. Nästa steg är att boka in möten med odlare och andra intressenter.
– Jag ser fram emot att lyssna, diskutera och börja forma konkreta lösningar tillsammans. Det är genom att samverka som vi har möjlighet att få ett bra resultat av projektet.
Och målet är tydligt:
– Jag vill att projektet ska leda till konkreta resultat – något som verkligen kommer till nytta för odlarna och miljön.
Text: Sofia Lindegård