Dynamo Närpes / 05.10.2021

Start-up: Sax Forest

En vacker sensommardag i slutet av augusti möter vi upp Patric Sax och Daniel Sax ute på en skogsbilväg. Bröderna Sax som glatt möter upp oss har enda sedan barnsben varit intresserad av skog, natur och stora maskiner. För dem var det ett självklart yrkesval att bli egenföretagare inom skogsindustrin. Deras företagsverksamhet bygger på att köra ut virke med egna maskiner från skogen.

Bröderna Sax

Bröderna Patric och Daniel Sax startade upp sitt företag Sax Forest öppet bolag i slutet av år 2019.

 

När vi frågar vad som är det bästa med deras jobb ler de glatt och svarar överenskommet: Det bästa med att vara egenföretagare är friheten. Man ansvarar själv över hur arbetet förlöper.”

Bröderna har inte stött på några större problem under företagets uppstartsprocessen. De kontaktade Dynamo Närpes i ett tidigt skede.

- Företagsrådgivare Stefan Malm har varit väldigt hjälpsam och tillgänglig under hela processen, säger bröderna.

 

Bröderna Sax i arbete

Här lastar Daniel av gallringsvirket i högar med en av utkörarna.

 

De har fått all den hjälp de behövde med pappersarbetet och startpengen. De var glada att man i Finland har en möjlighet att få finansieringshjälp av staten i ett tidigt skede vid startande av företag.

- Det tar en tid att bygga upp ett nytt företag från grunden, säger de.

Bröderna är nöjda och har positiva minnen från sitt första år som företagare. De har haft mycket jobb sedan starten med långa arbetsdagar och lite semestrar. De är dock glad och tacksamma för de jobb de har haft. Detta är ett tecken för dem att de utför ett gott jobb och att kunderna är nöjda.

 

en bild uppifrån

Bröderna Sax ser ljus på framtiden som företagare inom skogsindustrin.

 

Skog är en naturlig råvara som oftast används som en förnybar källa och skog finns det gott om i vårt vackra Finland. För dig som är intresserad av företagande så är Daniels och Patriks viktigaste tips när det gäller att starta ett nytt företag:

  1. Var intresserad av det du gör
  2. Tro på sig själv
  3. Se ljust på framtiden

 

Text: Caroline Norrdahl-Siekkinen

Bild: Emma Buss