Dynamo Närpes / 05.10.2022

Vi presenterar Stefan Malm

Det är dags att fortsätta presentationerna av oss som jobbar på Dynamo Närpes. Vi inleder hösten med att presentera vår vd Stefan Malm.

Stefan är utbildad driftsingenjör från Svenska yrkeshögskolan och redan under studietiden började han jobba på ABB Service med industriunderhåll. Under de sista åren på ABB Service ledde han en avdelning som skötte om industriunderhållet och det var också då som Stefan insåg att han tycker om att dela med sig av sin kunskap, och nästa naturliga steg i karriären blev Korsnäs Kurscenter, KKC. På KKC var han ansvarig för maskin- och metallavdelningarna i Österbotten och utvecklingen av dem. Efter KKC blev det Vasaregionens utvecklingsbolag, VASEK, där Stefan jobbade som företagsrådgivare och projektchef för metallklustret i hela Österbotten. Efter VASEK fortsatte karriären på Wärtsilä Power Plants där Stefan ansvarade för att ta fram drift- och underhållskostnader för kraftverk samt skolning och support till alla avdelningar (OPEX), samt jobbade med att ta fram nya underhållskoncept för kraftverk. Efter Wärtsilä fortsatte Stefan vid LOGSET där hans avdelning ansvarade globalt för garantiärenden, service och reservdelar, dokumentation samt teknisk support för skogsmaskiner.

Stefan berättar att han alltid haft en vilja att hjälpa och utveckla företag, så när han såg att man sökte en verkställande direktör till Dynamo Närpes kände han att det skulle vara en intressant utmaning. Stefan började som vd 2019 och har sedan dess jobbat med att utveckla bolaget i den riktning som han tillsammans med personalen och styrelsen tagit fram en vision för. Dynamo Närpes skall finnas till för näringslivets behov, bolaget skall ge företagsrådgivning, delta i regionala utvecklingsprojekt samt arbeta med regionkommunikation och regionmarknadsföring.

Stefan berättar att han är väldigt lösningsfokuserad och en röd tråd i hans karriär har varit att antingen hjälpa människor eller reparera maskiner. Detta är också en av orsakerna till varför han trivs så bra med att ge företagsrådgivning och att hjälpa företag med att ta linjeval och analysera hur de skall komma vidare. Av Dynamo Närpes och Stefan kan företag få hjälp med att med nya ögon se på företaget och vad företaget behöver för att utvecklas. Stefan berättar att han objektivt ser på företag utifrån det ekonomiska och kan då se vad som kan lönas att göra. Från Dynamo Närpes kan ett företag få hjälp i alla skeden, från startande av ett företag till ägarskifte.

Stefan jobbar också med projektet Sustaining Businesses in Ostrobothnia, SBO. Inom projektet vill man ta vara på alla goda företag som finns idag och som inte har en självklar fortsättning genom till exempel generationsskifte. I projektet samarbetar alla utvecklingsbolagen i Österbotten. I projektinsatserna ingår att genom information stöda potentiella företagsköpare och -säljare i deras process så att ett ägarskifte kan ske på ett kontrollerat och smidigt sätt. Genom samarbete med bokföringsbyråer, företagarorganisationer och andra organisationer som erbjuder rådgivning och finansiering åt företag riktar projektet uppmärksamhet på företagsköp och -försäljning som en möjlighet för att bibehålla och skapa nya framgångsrika företag. Stefan menar att det finns många fördelar med att köpa ett befintligt företag. Det finns många företag till salu i regionen och många som är till tyst försäljning, så är man intresserad av att ta över ett redan etablerat företag kan man kontakta Stefan och Dynamo Närpes.

Stefan berättar att personalen är företagets viktigaste resurs och han vill att personalen skall känna att det är låg tröskel att vända sig till honom. Han jobbar aktivt för en öppen miljö på företaget och vill att det skall vara en öppen dialog mellan anställda. Vid Dynamo Närpes skall man få bidra med det man kan och vet.

Sin fritid spenderar Stefan gärna i skärgården på sommarstugan med sin familj. Sommarstugan fungerar som en avkopplande kontrast till vardagen. Han brinner också för motorer och säger att hjärtat klappar lite extra hårt för V8 motorer och hans egen ögonsten är en Ford Gran Torino från 1974.

Kontakta Stefan:

Stefan Malm

+358 50 567 8673

stefan.malm [at] dynamonarpes.fi