Dynamo Närpes / 06.05.2022

Nicole Bonnet, Cornelia

Tapaan Nicole Bonnetin hänen omistamassaan lifestyle-myymälässä ja kahvilassa Corneliassa Närpiössä, puhuaksemme kestävyydestä ja Cornelian hiljattain hankkimasta ekosertifikaatista. Cornelia on avoinna ympäri vuoden ja kesäisin Corneliassa on myös museo ja kirppis. Tulevaa kesää varten on rakenteilla kesäkauppa, jossa myydään sisustustavaraa, puutarhatarvikkeita ja kaikenlaista kivaa perheen pienemmille, Nicole kertoo. Kesäkauppaan tulee myös lähiruokanurkkaus, jossa myydään lähialueella kasvatettua ja tuotettua ruokaa. Tämän kesän uutuuksiin kuuluu myös ajorata suosituille polkuautoille sekä pihakeittiö. Paikallinen kulttuuriyhdistys (Ivars Gårds Kulturhistoriska förening rf) toimii lähistöllä ja Cornelia järjestääkin yhteistyössä heidän kanssaan monenlaisia kulttuuritapahtumia, kuten konsertteja, museoseikkailuja, kansallispuvun päivää ym. Lisäksi alueella on navettakahvila, jossa Nicole ottaa vastaan ryhmiä.

Kestävyys ja ympäristösertifikaatti

Keskustelemme kestävyydestä ja Nicole kertoo, että Corneliassa on sen perustamisesta lähtien työskennelty ympäristön kannalta kestävällä tavalla, vaikka silloin ei puhuttu kestävyydestä ja vastuullisuudesta samalla tavalla kuin tänään. Liiketoimintaa pyöritetään vanhassa historiallisessa ympäristössä, jota kunnioitetaan. Nicolelle on tärkeää käyttää mahdollisimman paljon lähituotettuja raaka-aineita.

Cornelia on äskettäin saanut Luomumatkailuyhdistys ECEAT (European Centre for Ecological and Agricultural Tourism) Suomi ry:n myöntämän kestävän matkailun ympäristösertifikaatin. Idea sertifikaatin hankkimiseen ja Sustainable Travel Finlandin jäseneksi liittymiseen tuli Dynamo Närpesin Maria Filippa Sundlinilta. Filippa on Sustainable Tourism -hankkeen kautta tiedottanut matkailualan yrityksille erilaisista sertifioinneista ja Sustainable Travel Finlandista ja kannustanut tutustumaan niihin. Aluksi Nicole ei ollut varma sopisiko sertifikaatti Corneliaan, mutta oltuaan yhteydessä ECEAT Suomi -yhdistykseen, kävi selväksi, että se sopii täydellisesti hänen liiketoimintaansa, sillä Cornelia toimii vanhassa kulttuuriympäristössä. Sertifioinnin ehtojen mukaan tietyn prosenttiosuuden käytettävistä tuotteista on oltava luomua, ja tämän vaatimuksen Cornelia jo täyttikin. Tärkeitä ovat myös ystävällinen asiakaspalvelu ja kaikki asiakkaat tervetulleeksi toivottava toiminta.

Organisaation näytettyä vihreää valoa piti vain aloittaa hakuprosessi ja tehdä paperityöt, kertoo Nicole. Sertifikaatin saamiseksi Cornelian piti muuttaa sähkösopimustaan, joka oli vaihdettava vihreästä sähkösopimuksesta 100% uusiutuvan energian sähkösopimukseen. Koska Cornelia on alueella vuokralaisena, he eivät voi päättää kaikesta, mutta kaiken, mihin he ovat pystyneet vaikuttamaan ja muuttamaan kestävämmäksi, he ovat tehneet. Kun kaikki paperityöt oli tehty ja lähetetty, ei hakemuksen hyväksyminen kestänyt kauan.

 

Vastuullisille yrityksille riittää kysyntää ja asiakkaita

Nicole kertoo, että vierailijat ja matkailijat yhä enenevässä määrin valitsevat paikkoja, jotka tekevät töitä ympäristöasioiden eteen. Siksi on tärkeää pyrkiä vastuullisuuteen ja kannattavaa hankkia sertifikaatti. Yritystoiminnan kestävyys ja vastuullisuus ovat tärkeitä erityisesti saksalaisille turisteille, kertoo Nicole. Nicolen mielestä emme voi jatkaa entiseen tapaan, vaan on toimittava vastuullisemmin. Joskus kestävyyden eteen tehty työ voi tuntua pisaralta meressä, mutta jos kaikki toimivat vastuullisesti, tapahtuu lopulta muutos, Nicole sanoo. Se, että voimme kertoa kestävyydestä markkinoinnissamme, on myös yhä tärkeämpää, Nicole kertoo. Se on myös yksi sertifikaatin myöntämisen ehdoista: markkinoinnissa tulee kertoa, millä tavoin toiminta on kestävää. Nicole kertoo oppineensa mainitsemaan asiakkailleen luomutuotteista, joihin kuuluvat esim. suositut luomukookospallot. Hän aikoo jatkossakin markkinoinnissaan kertoa Cornelian toiminnan kestävyydestä ja vastuullisuudesta.

Nicolen mielestä kannattaa aloittaa käyttämällä riittävästi aikaa yritykselle sopivan sertifikaatin löytämiseksi. Sitten on pohdittava, mitä muutoksia on tehtävä sertifikaatin vaatimusten täyttämiseksi. Nicole vinkkaa, että kannattaa kääntyä Dynamo Närpesin Filipan puoleen ja keskustella eri vaihtoehdoista. Filippa auttaa sopivien sertifikaattien etsimisessä ja ideoinnissa. On myös hyvä keskustella muiden samalla alalla toimivien yritysten kanssa, jotka ovat hankkineet sertifikaatin, Nicole sanoo. Sertifikaatin saaminen vie jonkin aikaa ja maksaa hakuvaiheessa jonkin verran, mutta sijoitus kannattaa pitkällä tähtäimellä, Nicole toteaa.

Nicolen vinkit matkailualan yrityksille, jotka pohtivat sertifikaatin hankkimista

  • Käytä riittävästi aikaa, se kannattaa pitkällä tähtäimellä
  • Pyydä Dynamo Närpesin Filippaa avuksi
  • Keskustele muiden yritysten kanssa

Teksti: Sofia Lindegård