Dynamo Närpes / 23.03.2022

Yksityisyrittäjä Stig Rosendahl, SR-Support

Tapaamme Stig Rosendahlin kotona keskustellaksemme hänen yrityksestään SR-Supportista. Stig on nyt ollut itsensätyöllistävä ammatinharjoittaja hieman yli vuoden, ja olemme kiinnostuneita kuulemaan hänen ensimmäisestä vuodestaan yrittäjänä sekä siitä, kuinka hän irtisanoutui työstään perustaakseen yrityksen. Stig työskentelee tällä hetkellä kahdella alalla: hän kokoaa keittiökalusteita ja tekee metsätöitä. Stig on koulutukseltaan insinööri ja työskennellyt lähes koko elämänsä insinöörinä, tehden monenlaisia töitä rakennusalasta myyntihommiin sekä pienissä että suurissa yrityksissä. Ennen oman yrityksen perustamista hän työskenteli 20 vuotta myyjänä Movetecissä.

SR Support

Valintana yrittäjyys

Valinta ryhtyä yrittäjäksi varmistui, kun into toimistotöihin katosi, vaikka sekä työnantaja että työtehtävät olivat hyviä. Konsulttina jatkaminen ei myöskään tuntunut hyvältä vaihtoehdolta, vaan Stig halusi tehdä jotain aivan muuta. Käytännön asioiden parissa työskentely on aina ollut hänelle mieluisaa ja hän onkin vapaa-ajallaan viettänyt mielellään aikaa autotallissa erilaisten harrasteprojektien parissa. Hän on muun muassa omistanut veteraaniauton, Alfa Romeon. Joten perustaessaan oman yrityksen hän tiesi haluavansa tehdä jotain käytännönläheistä.

Pari vuotta ennen yrityksen perustamista Stig oli keskustellut yrittäjänä toimivien tuttavien kanssa. Hän pohti oman yrityksen perustamista ja heille työskentelemistä. Sysäys ottaa ratkaiseva askel eteenpäin tuli, kun tuttu metsäpalveluyrittäjä soitti ja kertoi hänellä olevan niin paljon työtä tarjolla, että nyt olisi otollinen hetki perustaa yritys. Stig otti yhteyttä toiseen tuttavaan, jolla on keittiöasennuksiin erikoistunut yritys, ja kertoi harkitsevansa yrityksen perustamista ja että hän siinä tapauksessa voisi tarjoutua tekemään keittiöasennuksia. ”Milloin voit aloittaa?” oli vastaus. Ja siitä homma lähti käyntiin, sanoo Stig.

SR Support

Yrityksen perustaminen

Seuraava askel prosessissa oli ottaa yhteyttä Dynamo Närpesin Stefan Malmiin. Stefanin avulla yrityksen perustaminen helpottui huomattavasti, Stig kehuu. Tarvittavat tiedot löytää toki itsekin ja kaiken voi selvittää itse, mutta asiantuntijan avulla kaikki sujuu paljon nopeammin ja helpommin. Stefan luetteli mitä kaikkea yrityksen perustamiseen tarvittiin ja starttirahan haku järjestyi myös Dynamo Närpesin kautta. Kysyttäessä, onko yrittäjäksi ryhtymisessä jotain, mitä hän kokee vaikeaksi tai monimutkaiseksi, Stig vastaa, ettei vaikeita tai ikäviä asioita juurikaan ole, myönteistä sen sijaan selvästi enemmän. Stig korostaa, ettei koskaan ole liian myöhäistä perustaa yritys. Kunhan on tavoite ja suunnitelma, ei yrittäjän iällä ole merkitystä. Stigin vahvuus yrittäjänä on pitkä kokemus käytännön töistä ja vankka tekninen osaaminen. Suurin haaste on ollut tiettyjen yksityiskohtien oppiminen ja liittäminen omaan toimintatapaan, sanoo Stig.

Yrittäjyyden hyvät puolet

Stig on aina sanonut ystävilleen ja tuttavilleen jäävänsä eläkkeelle 58-vuotiaana, mutta nyt syntyikin välimallin ratkaisu, jossa hän on osa-aikaeläkkeellä ja työskentelee tällä hetkellä neljänä päivänä viikossa. Mahdollisuus tehdä lyhyempää työviikkoa oli myös hyvä syy ryhtyä yrittäjäksi. Stig arvostaa suuresti mahdollisuutta olla osa-aikaeläkkeellä ja toimia yrittäjänä, jolloin voi itse päättää ajankäytöstään ja joustavuudestaan. Ennen yrityksen perustamista hän kyllä pohti, olisiko yrittäminen stressaavaa, mutta siltä ei ole missään vaiheessa tuntunut. Vaikka työ on saatava tehtyä määräajan puitteissa ja hän on vastuussa siitä asiakkailleen, hän kokee silti itsensä vähemmän stressaantuneeksi nyt kuin toimistotöitä tehdessään. Siirtyminen työstä, johon kuuluu paljon sosiaalisia kontakteja yksin työskentelyyn ei ole ollut Stigille ongelma. Sosiaalista vuorovaikutusta tarjoutuu kyllä eri työmailla työskennellessä. Hän on hiljattain työskennellyt suurella rakennustyömaalla ja kertoo yllättyneensä iloisesti yrittäjien ja alihankkijoiden välisestä yhteishengestä. Kaikki ovat avuliaita ja tunnelma on mukava.

SR Support

Ensimmäinen vuosi yrittäjänä ja tulevaisuuden näkymät

Arvioidessaan ensimmäistä vuottaan yrittäjänä Stig sanoo olevansa erittäin tyytyväinen siihen, miten kaikki on sujunut. Ensimmäinen yrittäjyysvuosi on täyttänyt ja jopa ylittänyt kaikki odotukset.  Tällä hetkellä Stig työskentelee lähinnä keittiöasennusten ja metsätöiden parissa, mutta korostaa, ettei rajaa toimintaansa vain näihin alueisiin, vaan on avoin muillekin toimeksiannoille. Hän päätti nimetä yrityksensä SR-Supportiksi juuri siksi, että haluaa pystyä ottamaan vastaan kaikenlaisia töitä.

Stig näkee tulevaisuutensa yrittäjänä valoisana. Kriisit eivät ole toistaiseksi vaikuttaneet hänen töihinsä, ja nähtäväksi jää miten käy tästä eteenpäin. Stig on luottavainen tulevaisuuden suhteen ja uskoo töitä riittävän, kunnes hän päättää siirtyä kokonaan eläkkeelle. Eläköitymisen ajankohtaa hän ei ole vielä päättänyt.

Päätämme keskustelun tiedustelemalla Stigiltä vinkkejä muille yrityksen perustamista harkitseville. Stig kannustaa kaikkia yritystoimintaan lähteviä hankkimaan kirjanpitäjän ja asianmukaisen laskutusjärjestelmän. Se kannattaa pitkän päälle, eikä tarvitse itse miettiä, onko kirjanpito varmasti mennyt oikein.

Kolme parasta vinkkiä niille, jotka haluavat perustaa oman yrityksen

  1. Hyödynnä Dynamo Närpesin asiantuntijoiden tarjoama apu
  2. Kannattaa keskustella muiden yrittäjien kanssa
  3. Uskalla laittaa itsesi likoon!

Teksti: Sofia Lindegård

Kuva: Caroline Norrdahl-Siekkinen

SR Support