Dynamo Närpes / 23.03.2022

Start up berättelse: SR-Support

Företagare kan man bli närsomhelst i livet

Vi träffar Stig Rosendahl hemma hos honom för att prata om hans företag SR-Support. Stig har nu varit egenföretagare i lite över ett år och vi är intresserade av att få höra om hans första år som företagare och hur det kom sig att han sade upp sig från sitt jobb för att starta företag. Stig jobbar för tillfället inom två områden, han monterar köksinredningar och utför skogsarbeten. Stig är utbildad ingenjör och har arbetat nästan hela sitt liv som ingenjör, med allt från konstruktionsjobb till försäljning på både små och stora företag. Innan han bestämde sig för att satsa på eget företag jobbade han 20 år som försäljare på Movetec.

SR Support

Valet att bli företagare

Valet att bli företagare grundar sig i att lusten att jobba på kontor försvann trots att han hade både bra arbetsgivare och bra arbete. Att fortsätta som konsult kändes inte heller som ett alternativ. Han ville göra något helt annat. Stig har alltid haft ett stort intresse av att jobba med praktiska saker på sin fritid och har gärna tillbringat tid i garaget med olika projekt. Bland annat har han varit ägare till en veteranbil, en Alfa Romeo. Så han visste att om han skulle starta eget företag så skulle han jobba med något praktiskt.

Stig hade redan ett par år innan företagsstarten diskuterat med bekanta som är företagare och dryftat idén om att själv bli företagare och jobba för dem. Impulsen att faktiskt ta steget ut kom när en av hans bekanta som har ett skogsserviceföretag ringde och sa att han hade så mycket jobb att erbjuda och att det nu skulle vara en bra tidpunkt för Stig att starta upp sitt företag. Stig kontaktade en annan bekant som har en firma som specialiserat sig på köksinredning och berättade att han funderade på att starta upp sin firma och att han i så fall skulle kunna börja montera köksinredningar åt honom, ”När kan du börja?” blev responsen. Då var det bara att köra på säger Stig.

SR Support

Företagsstarten

Nästa steg i processen blev att kontakta Dynamo Närpes och Stefan Malm. Att få hjälp av Stefan förenklade företagsstarten väldigt mycket menar Stig. Man kan hitta all info man behöver på egen hand och man kan ta reda på allt själv, men det går mycket snabbare och enklare med kunnig hjälp.  Stefan kunde snabbt räkna upp vad som behövdes för att starta företag och ansökan om startpeng ordnades också via Dynamo Närpes. På frågan om det finns något som han upplever som svårt eller komplicerat med att bli företagare svarar Stig att han tycker att det egentligen inte finns så mycket svåra eller negativa saker, det positiva överväger helt klart. Stig betonar att det aldrig är för sent att grunda företag, bara man har ett mål och en plan över vad man vill med sitt företag så spelar åldern ingen roll. Stigs styrka som företagare är att han utfört mycket praktiskt arbete tidigare och har ett brett kunnande så han behövde inte vara rädd för de tekniska utmaningarna. Största utmaningen har varit att lära sig vissa finesser, att få allt i system berättar Stig.

Fördelarna med att vara företagare

Stig har alltid sagt åt sina vänner och bekanta att han skall gå i pension vid 58 och nu blev det en mitt i mellan lösning, han är deltidspensionär och jobbar för tillfället fyra dagar i veckan. Att kunna gå ner i arbetstid var också en av de saker som motiverade honom till att bli företagare. Att vara deltidspensionär och företagare och på så vis kunna styra över sin egen tid och vara flexibel uppskattar Stig väldigt mycket. Innan företagsstarten funderade han en del på om det skulle vara stressigt att vara företagare, men så blev inte fallet. Fast han har deadlines och ansvar gentemot sina kunder upplever han sig som mindre stressad nu än när han jobbade på kontor. Att gå från ett jobb med mycket sociala kontakter till att jobba mycket ensam har inte varit något problem berättar Stig. Den sociala biten får han när han är ute och jobbar på olika arbetsplatser. Han har nyligen utfört jobb på en större byggarbetsplats och berättar att han är positivt överraskad över sammanhållningen mellan företagare och underleverantörer. Alla är hjälpsamma och stämningen är god.

SR Support

Det första året som företagare och framtiden

Stig blickar tillbaka på sitt första år som företagare och säger att han är mycket nöjd med hur det har gått. Det första året som företagare har uppfyllt alla förväntningar och mer därtill. Just nu jobbar han med att montera köksinredningar och så utför han en del skogsarbeten men han betonar att han inte begränsar sig till endast de arbetsområdena, han är öppen för andra utmaningar i sitt företag.  Han valde att döpa sitt företag till SR-Support just för att han vill kunna ta sig an olika typer av arbeten.

Stig ser ljust på sin framtid som företagare. Större kriser påverkar inte hans arbetsgång hittills och det återstår att se hur det påverkar framöver. Stig ser dock med tillförsikt på framtiden och han tror att han kommer att ha jobb fram tills den dagen han bestämmer sig för att bli pensionär på heltid. När det blir har han ännu inte bestämt.

Vi avrundar diskussionen med att fråga Stig vad han skulle tipsa andra om som vill starta företag. Stig tipsar alla som vill starta eget företag att skaffa bokförare och ha ett ordentligt faktureringssystem. Det lönar sig i längden och man behöver inte själv fundera om man gjort rätt med bokföringen.

Tre bästa tipsen till andra som vill starta företag

  1. Ta sakkunnig hjälp av Dynamo Närpes
  2. Diskutera gärna med andra företagare
  3. Våga satsa!

 

Text: Sofia Lindegård

Bild: Caroline Norrdahl-Siekkinen

SR Support