Dynamo Närpes / 17.11.2022

Bli hållbar och tjäna pengar - rivstarta din hållbarhetsresa

I går ordnades seminariet Bli hållbar och tjäna pengar – rivstarta din hållbarhetsresa. Kvällen inleddes med mingel och intressanta diskussioner kring temat hållbarhet. Under minglet serverades en hållbar mocktail och lite smårätter gjorda på lokalt producerade råvaror. Ann-Christin Grönholm, vd för Hotel Red&Green, berättade hur de jobbar med hållbarhet och vad Sustainable Travel Finland – certifieringen innebär för dem. Ann-Christin berättade att hållbarhet är så mycket mer än ekologisk hållbarhet som el, vatten och sopsortering. Den sociala hållbarheten är också mycket viktig på Hotel Red & Green. I den sociala hållbarheten ingår bland annat mångfald, att ta hand om personalen, och att vara serviceinriktad.

Bli hållbar och tjäna pengar

Bli hållbar och tjäna pengar

Bli hållbar och tjäna pengar

Företagaren Linnea Strand från LivsVinn berättade om sin butik och sin cirkulära affärsmodell. Hon berättade att en av grundtankarna med hennes verksamhet är att ta tillvara lokala livsmedelsprodukter och mat som annars skulle bli till matsvinn. Sedan företagsstarten 2019 har LivsVinn bland annat räddat 4000 matportioner från lokala lunchrestauranger.

Bli hållbar och tjäna pengar

Eftersom temat för kvällen var hållbarhet deltog Peter Höckert från Penica via livestream i stället för att flyga till Finland. Peter pratade om hur företag kan skapa lönsammare verksamheter genom hållbarhet. Peter lyfte fram den sociala hållbarheten som en viktig faktor i ett lönsamt företag. Glädje och engagemang på en arbetsplats gör att nya idéer föds och kreativiteten flödar. Det är också viktigt att visa glädje och engagemang gentemot samarbetspartners, leverantörer, kunder och alla andra utanför företaget.

Bli hållbar och tjäna pengar

Förutom den sociala hållbarheten är också den ekonomiska hållbarheten viktigt för ett företag och i varje företag bör man fundera på hur man skall jobba med hållbarhet. Sen måste man kommunicera hållbarhetsarbetet till sina anställda och sina kunder. Hållbarhetskommunikation blir allt viktigare för företag och Peter menade att man inte kan vänta tills man är färdig med hållbarhetsresan innan man kommunicerar om det. Våga berätta om er hållbarhetsutveckling, uppmanade Peter! Under kvällen visade Peter också hur man konkret kan göra upp en plan för hållbarhetsarbetet i ett företag.

Kvällen avslutades med att Stefan Malm presenterade olika finansieringsmöjligheter. Bland annat berättade han om stöden för övergång till förnybar energi som kan sökas fram till 30.11. Fredrik Hanstén summerade kvällen och konstaterade att hållbarhet kommer och att det är en fråga för företagen om att vinna eller försvinna. Att jobba med hållbarhet är lönsamt och något som alla företag bör göra.

Bli hållbar och tjäna pengar

Vill du som företagare också starta upp eller fortsätta din hållbarhetsresa? Då kan du delta i tillfällena som ordnas 12.1.2023 och 8.2.2023. Då fortsätter vi med föreläsningar och diskussioner kring temat hållbarhet. Peter Höckert fungerar som föreläsare och inspiratör och han kommer också att vara tillgänglig för enskilda samtal med de företag som deltar!

Bli hållbar och tjäna pengar – rivstarta din hållbarhetsresa ordnades av projekt Circular Insight & transition. Projektpartners är Dynamo Närpes, Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, Ab Jakobstadsregionens Utvecklingsbolag Concordia och Kristinestads näringslivscentral.